Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Εξαπλώνεται η επιδημία του Δυτικού Νείλου - 17 κρούσματα - 2 άνθρωποι σε κρίσιμη κατάσταση



"Νόσο που δε θεραπεύεται και που ήρθε για να μείνει" χαρακτήρισε τον ιό του Δυτικού Νείλου ο ειδικός λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Όπως δήλωσε στο Νewsit o Σωτήρης Τσιόδρας "έχουμε 17 κρούσματα αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα εκ των οποίων τα 16 κρούσματα είναι εγκεφαλίτιδα. Τα 5 κρούσματα είναι στην περιοχή της Αττικής εκ των οποίων τα 4 στον Μαραθώνα και 1 στην περιοχή Αρτέμιδος στη Λούτσα και έχουμε και 2 κρούσματα που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε μονάδες εντατικής θεραπείας τα οποία προέρχονται απο την περιοχή του Μαραθώνα. Τα σοβαρά κρούσματα κατά τεκμήριο αφορούν σε ηλικιωμένα άτομα.
Έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται προγράμματα ψεκασμού σε διάφορες περιοχές της χώρας όπως στη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες και τον Μαραθώνα. Αυτό γίνεται με πρωτοβουλία της τοπικής αυτοδιοίκησης και βοηθά και το ΚΕΕΛΠΝΟ με ειδικό πρόγραμμα που υπάρχει χαρτογράφηση των κουνουπιών και του επιπέδου μόλυνσης των κουνουπιών και γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια να περιοριστεί ο αριθμός των μολυσμένων κουνουπιών καθώς για αυτή τη νόσο δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς βέβαια πολύ μικρο ποσοστό του πληθυσμού υποφέρει απο σοβαρή συμπτωματολογία της νόσου.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ
"Οι οδηγίες που συστήνει ο ειδικός είναι οι ακόλουθες:
- χρήση εντομοκτόνων και εντομοαποθητικών
- να γίνεται ψεκασμός και πάνω από τα ρούχα ειδικά εάν το ρούχο είναι από λεπτό ύφασμα.
- για τα μικρά μωρά να χρησιμοποιούνται κουνουπιέρες.
- στις περιοχές γύρω από τα σπίτια μας, μπαλκόνια κήπος κτλ να κλαδεύονται οι θάμνοι και οι φυλλωσιές και να απομακρύνονται τα λιμνάζοντα νερά από γλάστρες, λεκάνες, υδροροές γιατί εκεί πάνε τα κουνούπια και αφήνουν τα αυγά τους.
- οι λαμπτήρες κίτρινου χρώματος δρουν αποτρεπτικά για τα κουνούπια.
- προσοχή στις ώρες του σούρουπου που τσιμπάνε ακόμη περισσότερο τα κουνούπια".

ΗΠΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
"Η ήπια συμπτωματολογία αφορά κυρίως πυρετό, πόνο στους μυς και στις αρθρώσεις σαν ένα κρύωμα"

ΣΟΒΑΡΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ
"Η σοβαρή συμπτωματολογία που μας ανησυχεί και πρέπει να πάμε στο γιατρό είναι έντονος πονοκέφαλος, υψηλός πυρετός, αυχενική δυσκαμψία που είναι συμπτώματα συμβατά με μηνιγγίτιδα ή ακόμη χειρότερα διαταραχή επιπέδου συνειδήσεως που ειναι η εγκεφαλίτιδα όπως λέμε, δηλαδή κάποιος να έχει αποπροσανατολισμό, σύγχυση και να έχει υψηλό πυρετό αυτό πρέπει να αναφερθεί στο γιατρό αμέσως κυρίως από ηλικιωμενα άτομα"

ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ
"Βοηθούν σίγουρα οι κλιματικές αλλαγές αλλά γνωρίζουμε και από άλλες χώρες όπου υπάρχει επιδημία του ιού του Δυτικού Νείλου όπως στην Αμερική, πως άπαξ και ο ιός εγκατασταθεί κάπου είναι πάρα πολύ δύσκολο να ξεριζωθεί, αυτός ο ιός έρχεται για να μείνει και επεκτείνεται κάθε χρόνο μέχρι που γίνεται ενδημικός, δηλαδή υπάρχει συνέχεια σε μια περιοχή. Σκεφτείτε πως στην Αμερική το 1998, το 1999 και το 2000 ψέκαζαν σαν τρελοί και δεν κατάφεραν να ξεριζώσουν το ιό".

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΝΔΗΜΙΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΑ
Όπως αποσαφήνισε ο κύριος Τσιόδρας "σίγουρα υπάρχει μια επιδημία του ιού του Νείλου η οποία επεκτάθηκε απο τη βόρεια Ελλάδα προς τη νότια Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει μια επιτήρηση της νόσου σε όλα τα επίπεδα αυτή τη στιγμή".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.