Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Νέα ´´έξυπνή´´ χημειοθεραπεία !

νέα θεραπεία για τη μάχη κατά του καρκίνου
Ερευνητές για τον καρκίνο κατάφεραν να αναπτύξουν μια «έξυπνη» θεραπεία που μπορεί να στοχεύσει τους καρκινικούς όγκους με φάρμακα αφήνοντας άθικτα τα υγιή κύτταρα του σώματος. Η τεχνική τους συνεπάγεται ότι οι ασθενείς επιδέχονται λιγότερες παρενέργειες από τα τοξικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη χημειοθεραπεία.

Ετσι, οι παρενέργειες που προκαλεί η θεραπεία του καρκίνου – στις οποίες περιλαμβάνονται η απώλεια των μαλλιών, η ναυτία και η καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος – μπορούν να αποδυναμωθούν. Σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια, ο Λόρενς Πάτερσον του πανεπιστημίου του Μπράντφορντ διαπίστωσε ότι θα μπορούσε να κατευθύνει ένα φάρμακο για την αντιμετώπιση του καρκίνου στην περιοχή των όγκων και με αυτό τον τρόπο να περιορίσει το τοξικό αντίκτυπό του στο σώμα.

Ο καθηγητής Πάτερσον θα παρουσιάσει την εργασία του στο Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστήμης στο Μπράντφορντ τη Δευτέρα. «Δημιουργήσαμε μια μορφή «έξυπνης» βόμβας που θα είναι ενεργή μόνο στον όγκο και δεν θα προκαλεί ζημία στους κανονικούς ιστούς», είπε. «Πρόκειται για μια νέα θεραπεία για τον καρκίνο που θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική, λίγο έως πολύ, ενάντια σε όλους τους τύπους των καρκινικών όγκων. Την έχουμε μελετήσει στους καρκίνους του προστάτη, του στήθους, του πνεύμονα και του σαρκώματος μέχρι τώρα και όλοι έχουν αποκριθεί πολύ καλά σε αυτή τη θεραπεία». Το φάρμακο είναι βασισμένο σε μια τροποποιημένη έκδοση ενός υπάρχοντος φαρμάκου κατά του καρκίνου που αποκαλείται κολτραζίνη.

«Συνήθως, αυτό το φάρμακο παραδίδεται ως τμήμα της χημειοθεραπείας σε ένα ασθενή και μπορεί να σκοτώσει και τα υγιή κύτταρα. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που χρησιμοποιούνται αυτή την περίοδο στη θεραπεία του καρκίνου που, ουσιαστικά, είναι δηλητήρια», λέει ο Πάτερσον.

Δηλητήριο
«Η κανονική χημειοθεραπεία μπορεί συχνά να είναι η αιτία θανάτου του ασθενή σε αντιδιαστολή με το θάνατο από την ίδια την αύξηση των όγκων. Οποιαδήποτε θεραπεία που είναι ένα δηλητήριο και μπορεί να είναι ενεργή μόνο στον όγκο είναι σαφώς πολύ πιο ελκυστική», επισημαίνει ο ίδιος.

Ο Πάτερσον και η ομάδα του έχουν σχεδιάσει μια μέθοδο που μπορεί να καταστήσει την κολτραζίνη ενεργή μόνο όταν βρίσκεται σε επαφή με ένα όγκο. Αυτό το πέτυχαν με την ένωση μιας σειράς συγκεκριμένων αμινοξέων με την κολτραζίνη τα οποία καθιστούν το φάρμακο αδρανές. Υπό αυτές τις συνθήκες, μπορεί να περιπλανηθεί στο σώμα ελεύθερα δίχως να σκοτώνει τα οποιαδήποτε κύτταρα που έρχεται σε επαφή.

πηγή ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.