Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Ψυχή ... Πανικός !

Στα πλαίσια της κοινωνικοποίησης του ανθρώπου από την παιδική ηλικία, μια σειρά αυτόματων αλληλεπιδράσεων λαμβάνει χώρα, ανάμεσα στα ανώτερα και τα κατώτερα τμήματα του εγκεφάλου, ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να ζουν σε ομάδες. Έτσι οι κοινωνικές συμπεριφορές γίνονται μέρος της προσωπικότητας μας και μαθαίνουμε να αντιμετωπίζουμε διάφορες κοινωνικές συνθήκες. Στη διαδικασία αυτή κάποια στιγμή το σύστημα μπλοκάρει με αποτέλεσμα τον πανικό.

Ο Αμερικανός νευρολόγος Joseph LeDoux έχει αποδείξει ότι ορισμένα από τα ενδιάμεσα τμήματα του εγκεφάλου είναι πιθανό, κατά την ανάπτυξη ενός ατόμου, να φράξουν τις διόδους αυτόματης αντίδρασης από το ερέθισμα στην πράξη.

Αρνητικά βιώματα στην παιδική ηλικία μπορεί να επανέρχονται με τη μορφή πανικού κρατώντας ολοζώντανη την αρχική αντίδραση. Για παράδειγμα, αν σαν παιδί κάποιος είχε νιώσει πανικό επειδή είχε κλειδωθεί σε κλειστό χώρο, παρόλο που σαν ενήλικας γνωρίζει ότι αυτό έχει τη λύση του, μπορεί να του προκαλέσει πανικό.

Πανικό ονομάζουμε τα επεισόδια ξαφνικού και έντονου άγχους, που συνοδεύονται από σωματικά συμπτώματα με καταστροφικές σκέψεις.

Ο συνδυασμός πολλών παλιών και νέων εμπειριών είναι σημαντικός για την επιβίωση και την εξέλιξη του ανθρώπου, όμως παραμένει αδύναμος, δημιουργώντας εκδηλώσεις πανικού και σύγχυσης. Είναι όμως μέρος της απαραίτητης για το ανθρώπινο είδος δημιουργίας άμυνας και αντίδρασης σε περίπλοκες καταστάσεις.

Ο πανικός εμφανίζεται συνήθως με τα παρακάτω συμπτώματα

1. Δύσπνοια (σα να μην φτάνει ο αέρας για αναπνοή, που οδηγεί σε γρήγορη και αναπνοή)

2. Ταχυκαρδία και αίσθημα παλμών (καταλαβαίνει δηλαδή κανείς και αισθάνεται την καρδιά του να χτυπά)

3. Ζάλη

4. Αίσθημα αστάθειας και έλλειψης ισορροπίας

5. Αίσθημα βάρους στο στέρνο (σα να τον πλακώνει κάτι)

6. Μούδιασμα και μυρμηκιάσεις σε όλο το σώμα

7. Εξάψεις και ιδρώτες στα άκρα

8. Ναυτία και ανακατωσούρα στο στομάχι

9. Μυϊκή τάση και σφίξιμο

10. Τάση λιποθυμίας

Συνηθισμένα ψυχολογικά συμπτώματα είναι τα εξής:

1. Αδυναμία προσοχής και συγκέντρωσης

2. Φόβος ότι μπορεί να πάθει κάτι σημαντικό η υγεία του (π.χ. έμφραγμα, εγκεφαλικό κ.λ.π.)

3. Φόβος ότι το άτομο θα χάσει τον έλεγχο

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.