Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Πρωτοποριακή εξέταση στην Ελλάδα για σοβαρά χρόνια νοσήματα

Μπορούμε άραγε με μια απλή εξέταση αίματος και ούρων να αποκομίσουμε ζωτικής σημασίας πληροφορίες για την υγεία μας πάνω σε καρδιολογικά, νευρολογικά αυτοάνοσα και άλλα σοβαρά χρόνια νοσήματα συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου;
Με την πολυπλοκότητα του ανθρώπινου οργανισμού αλλά και την τεχνολογία που μέχρι σήμερα διατίθεται στην Ευρώπη αυτό φαντάζει επιστημονική φαντασία και ο ενδιαφερόμενος μόνο μετά από μια σειρά εξετάσεων μπορεί να έχει μια εικόνα σχετικά με την κατάσταση της υγείας του και μάλιστα όχι απολύτως ακριβή.

Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα αν κάποιος θέλει προληπτικά να προχωρήσει σε μια αξιολόγηση της υγείας του και δεν είναι αναγκαιότητα που προκύπτει από κάποια πάθηση, τότε η διαδικασία φαντάζει δύσκολη, χρονοβόρα επίπονη και με αρκετά υψηλό κόστος.

Κι όμως όπως μας εξηγεί ο ειδικός στα χρόνια νοσήματα και στις μεταβολικές διαταραχές Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς, «όλα αυτά είναι πλέον απλά και μάλιστα η χώρα μας είναι πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα καθώς με μια απλή εξέταση αίματος και ούρων που ονομάζεται Metabolomic Profile η οποία περιλαμβάνει μέτρηση οργανικών οξέων, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να έχει μια ακριβή αξιολόγηση της παρούσας κατάστασης της υγείας του η οποία μάλιστα λαμβάνει υπόψη και τις περιβαλλοντικές επιρροές όπως η διατροφή, η άσκηση και η τοξικότητα».

Σύμφωνα με τον Dr. Τσουκαλά « η εξέταση οργανικών οξέων είναι ένα από τα πιο ακριβή τεστ που υπάρχουν για την ανίχνευση και τον εντοπισμό συγκεκριμένων διατροφικών και μεταβολικών αιτιών που αφορούν δυσεπίλυτα προβλήματα υγείας Η χρήση προηγμένων τεχνολογιών μας επιτρέπει να εντοπίσουμε και να μετρήσουμε χημικές ουσίες σε απειροελάχιστες συγκεντρώσεις».

Στόχος πάντα είναι να επανέλθει ή να διατηρηθεί ο ανθρώπινος οργανισμός στην βέλτιστη κατάστασή του και το άτομο να νιώθει υγεία και ευεξία.
Πως λειτουργεί: Το σώμα μας είναι μια μηχανή που καίει άνθρακα παρουσία οξυγόνου, σε θερμοκρασία 37ο C. Για να συμβούν οι πολυποίκιλες χημικές αντιδράσεις που χαρακτηρίζουν την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας, είναι απαραίτητη η παρουσία επαρκών ποσοτήτων σε πλειάδα συστατικών.

Με την ανάλυση οργανικών οξέων και την μέτρηση βασικών μεταβολικών δεικτών, μπορούμε να μετρήσουμε τα παράγωγα αυτών των χημικών αντιδράσεων και να εντοπίσουμε με μεγάλη ακρίβεια ποιες από αυτές διεκπεραιώνονται κανονικά, ποιες υπολειτουργούν και ποιες υπερλειτουργούν. Όταν κάποιο μεταβολικό μονοπάτι μέσα στο σώμα μας επηρεάζεται, επηρεάζεται και η λειτουργία όλων των κυττάρων στο σώμα μας. Η διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση μέσω της μέτρησης και καταγραφής των μεταβολιτών του ανθρώπινου σώματος που ονομάζεται Metabolomics.

Με την συγκεκριμένη διαγνωστική μέθοδο μπορούν να αξιολογηθούν:

- Ο μεταβολισμός των λιπιδίων
- Ο μεταβολισμός των νευρικών κυττάρων και των νευροδιαβιβαστών
(ουσίες που μεταβιβάζουν τα νευρικά σήματα)
- Ο μεταβολισμός των υδατανθράκων (ζάχαρο, άμυλο, πολύπλοκοι υδατάνθρακες, φρουκτόζη)
- Η οξειδωτική βλάβη
- Η επάρκεια σε βιταμίνες και μικρο-θρεπτικα συστατικά
- Η κατάσταση της βακτηριακής χλωρίδας του οργανισμού
- Μικροφλεγμονές
- Η ικανότητα αποτοξίνωσης και τοξική επιβάρυνση
- Οι παράγοντες μεθυλίωσης (προστασίας) του DNA

Η συγκεκριμένη εξέταση μπορεί να μας δώσει στοιχεία ζωτικής σημασίας για νοσήματα όπως:

- Καρδιολογικά
- Διαβήτης
- Νευρολογικά
- Αυτοάνοσα
- Νοσήματα του στομάχου ή των εντέρων
- Χρόνια κόπωση
- Κατάθλιψη
- Παχυσαρκία
- Καρκίνο

1 σχόλιο:

  1. Δεν είναι μόνο για τον καρκίνο λοιπόν τα ευχάριστα νέα... σημαντική ανακάλυψη για τον πολύ βασικό τομέα της πρόληψης !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.