Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2011

Στα άκρα η κόντρα για τα παιδιά με καρδιολογικά προβλήματα

Δεν έχει τέλος η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των νοσοκομειακών γιατρών για την καρδιοχειρουργική κλινική του Παίδων "Αγία Σοφία" που έχει αναστείλει τη λειτουργία της από τον περασμένο Οκτώβριο.


Μετά τις δηλώσεις της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) στις οποίες οι γιατροί έκαναν λόγο για "προμελετημένο σχέδιο" του υπουργείου Υγείας με στόχο να μπει "λουκέτο" στο μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο που λειτουργεί στην Ελλάδα, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος επανήλθε. Δήλωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η σχετική ΕΔΕ με την οποία αποδεικνύεται ότι πράγματι υπήρξε περιστατικό κατά το οποίο ένα βρέφος ξύπνησε από τη νάρκωση χωρίς να έχει χειρουργηθεί εξαιτίας των διαπληκτισμών των γιατρών πάνω από το χειρουργικό τραπέζι.

Να σημειωθεί ότι οι γονείς των παιδιών που χειρουργήθηκαν στη συγκεκριμένη κλινική ή που βρίσκονται στη λίστα αναμονής για να χειρουργηθούν, στηρίζουν τους γιατρούς και διαψεύδουν το γεγονός κατηγορώντας παράλληλα το υπουργείο Υγείας ότι δεν κλήθηκαν για να καταθέσουν στην ΕΔΕ.

"Η παιδοκαρδιοχειρουργική κλινική του Παίδων ήταν ουσιαστικά κλειστή εδώ και δύο- τρία χρόνια καθώς η λίστα αναμονής έφτανε τους 8 μήνες με αποτέλεσμα οι γονείς να απευθύνονται είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε σε Κέντρα του εξωτερικού" δήλωσε ο διοικητής της Α΄ Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, Άρης Μουσιώνης. Πρόσθεσε ότι για την καθυστέρηση αυτή ευθύνονται οι γιατροί καθώς υπάρχει πλήρης αναντιστοιχία του αριθμού των παιδο-καρδιοχειρουργών με τα περιστατικά που καλύπτουν. "Κανείς δεν δικαιούται να χειρουργεί επί 11 μήνες μόνο 60 ασθενείς" ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί πάντως θεωρούν ότι η μεγάλη
λίστα αναμονής οφείλεται στην υποστελέχωση καθώς το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 50%.
Σχετικά με το μέλλον της παιδοκαρδιοχειρουργικής κλινικής, ο κ. Μουσιώνης υπογράμμισε ότι προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς οι διαδικασίες πρόσληψης τριών παιδοκαρδιοχειρουργών, ώστε το Κέντρο να ανοίξει και πάλι.
Αναφορικά με τις καταγγελίες γονέων ότι τους ζητήθηκαν επιπλέον χρήματα στο Ωνάσειο όπου παραπέμπονται πλέον τα περιστατικά, ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος, σημείωσε ότι "οι γονείς δεν επιβαρύνονται επιπλέον ούτε με ένα ευρώ" προσθέτοντας ότι ουδέποτε υπήρξε περιστατικό δωροδοκίας.
Από τη διοίκηση του Ωνασείου πάντως τονίζεται: "Η εισαγωγή και η νοσηλεία των παιδιών γίνεται σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχει υπογράψει το Ωνάσειο με τα Ασφαλιστικά Ταμεία ενώ για τα άπορα και ανασφάλιστα παιδιά εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις και η προκύπτουσα δαπάνη βαρύνει το Ελληνικό Δημόσιο.
Μέχρι σήμερα έχουν χειρουργηθεί 13 παιδιά και έχουν δεχθεί τις υπηρεσίες του Παιδοκαρδιολογικού Τμήματος άλλα 5. Για τα 18 αυτά περιστατικά – των οποίων και ασφαλώς και γνωρίζουμε τα ονόματα τους- το συγγενικό τους περιβάλλον δεν έχει χρεωθεί ούτε 1 ευρώ. Από τα 18 παιδιά, 10 είναι ασφαλισμένα και 8 άπορα ή ανασφάλιστα".