Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Πόσοι είναι οι χρήστες ναρκωτικών σε όλη τη Γη ?

Στη μελέτη δεν περιλαμβάνονται στοιχεία για τη χρήση έκστασι, LSD, στεροειδών αναβολικών και για κατάχρηση νόμιμων φαρμακευτικών ουσιών.
Σχεδόν 200 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών, δηλαδή ένας στους 20 ανθρώπους ηλικίας από 15 έως 64 ετών είναι χρήστης, σύμφωνα με μια αυστραλιανή έρευνα η οποία δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Οι επιστήμονες στη μελέτη τους υπολογίζουν ότι το 2009 ο αριθμός των χρηστών κυμαινόταν από 149 έως 271 εκατομμύρια ανθρώπους. Από αυτούς, οι χρήστες κάνναβης έφταναν τα 125-203 εκατομμύρια, οι χρήστες αμφεταμινών τα 14 έως 56 εκατομμύρια, περίπου 14-21 εκατομμύρια κάνουν χρήση κοκαΐνης ενώ 12-21 εκατομμύρια χρησιμοποιούν οπιοειδή (ηρωίνη και μορφίνη).

Οι συγγραφείς της μελέτης υπογραμμίζουν ότι η κάνναβη προκαλεί ελάχιστους θανάτους (δεν υπάρχουν θάνατοι από υπερβολική δόση, ούτε από ασθένειες μεταδιδόμενες από το αίμα), μολονότι κάποιοι χρήστες μπορεί να πεθάνουν σε ατυχήματα. "Οι κυριότερες αρνητικές συνέπειες της κάνναβης είναι η εξάρτηση και ίσως ψυχωτικά ή άλλα ψυχικά προβλήματα", γράφουν.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 2004 αποδόθηκαν σε χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών 250.000 θάνατοι. Την ίδια χρονιά οι θάνατοι από κατάχρηση αλκοόλ έφτασαν τα 2,25 εκατομμύρια και οι θάνατοι που συνδέονται με το κάπνισμα τα 5,1 εκατομμύρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.