Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Παγκόσμια Ημέρα Σκληροδέρματος - «Με το βλέμμα στον Ήλιο»

Η 29η Ιουνίου έχει ψηφιστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Σκληροδέρματος*, από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Σκληροδέρματος (FESCA) λόγω της επετείου του θανάτου του Γερμανο-Ελβετού ζωγράφου Paul Klee (29/6/1940) ο οποίος έπασχε από την ίδια ασθένεια. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα έχει ως θέμα «Με το βλέμμα στον Ήλιο»

Το Σκληρόδερμα είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα, που προσβάλει όχι μόνο το δέρμα, αλλά και μύες, τένοντες και αρθρώσεις, καθώς και πολλά εσωτερικά όργανα (πνεύμονες, καρδιά, γαστρεντερικό σωλήνα, νεφρούς κτλ). Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου είναι 1:10000- 1:30000 και στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 2.500 ασθενείς που πάσχουν από Σκληρόδερμα. Η νόσος συνήθως προσβάλει γυναίκες ηλικίας 40-60 ετών, ενώ το ποσοστό εμφάνισης είναι 4 γυναίκες προς 1 άνδρα. Η παθογένεια της νόσου είναι ουσιαστικά άγνωστη, ενώ κύρια αίτια θεωρούνται γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για το Σκληρόδερμα εκτός από το ισχυρό όπλο ολων των σπάνιων παθήσεων, έτσι και αυτής, η πρώιμη διάγνωση είναι απαραίτητη για την πρόληψη οποιωνδήποτε σοβαρών επιπλοκών και την σημαντική θεραπεία για εξέλιξη της νόσου για τη ζωή του ασθενή.

Ενημερωθείτε και εσείς για τη νόσο και φορέστε κάθε είδους γάντια στις 29 Ιουνίου, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα μήνυμα συμπαράστασης στους πάσχοντες.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.