Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Μονάδα Υπερβαρικής-Καταδυτικής Ιατρικής στο νοσοκομείο “Άγιος Παύλος”



Κλινική σαν… διαστημικός σταθμός
Μοναδικό “στολίδι”, που προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, αποτελεί η Μονάδα Υπερβαρικής-Καταδυτικής Ιατρικής του νοσοκομείου “Άγιος Παύλος”. 


Ήδη συμπληρώνει 20 χρόνια λειτουργίας, ενώ τους τελευταίους μήνες εξοπλίστηκε με ακόμη πιο σύγχρονα μηχανήματα, γεγονός που την καθιστά την καλύτερη των Βαλκανίων αλλά και μία από τις καλύτερες της Ευρώπης.
Η νέα υπερσύγχρονη μονάδα, η οποία είναι η μοναδική σε δημόσιο νοσοκομείο, καθώς η άλλη που λειτουργεί στο Ναυτικό Νοσοκομείο αφορά μόνο σε στρατιωτικούς και όχι σε απλούς πολίτες, προσφέρει τις υπηρεσίες της σε όσους πάσχουν από τη νόσο των δυτών, αγγειοπάθειες λόγω σακχαρώδους διαβήτη, οστεονεκρώσεις, οξεία κώφωση και οξεία τύφλωση.
Προσφέρει μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητες
«Στον τομέα της Υπερβαρικής Ιατρικής χαρακτηρίζεται σαν Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας και προσφέρει μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητες λόγω του ότι αυξάνει την οξυγόνωση των διαφόρων ιστών και οργάνων με ποιοτική και ποσοτική βελτίωση των αμυντικών και επουλωτικών μηχανισμών του οργανισμού όταν η συνήθης μεταφορά οξυγόνου δεν επαρκεί για το ανάλογο αποτέλεσμα» επισημαίνει η διευθύντρια της μονάδας Παιδοχειρουργός εντατικολόγος Μαρία Κώτσιου και συνεχίζει «Τέτοιες παθήσεις είναι η δηλητηρίαση με μονοξείδιο, εγκαύματα, αποφυγή ακρωτηριασμών, επούλωση επιπεπλεγμένων ελκών, αποκατάσταση επιπλοκών σακχαρώδη διαβήτη και ακτινοθεραπευθέντων ογκολογικών ασθενών, οξείες νεκρωτικές φλεγμονές, φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, οξεία κώφωση, άσηπτη οστική νέκρωση, σύνδρομα οξείας εγκεφαλικής ισχαιμίας, αλλά και αρτηριακές εμβολές» αναφέρει.
Το εσωτερικό της νοσοκομειακής Μονάδας φέρνει πολύ σε διαστημικό σταθμό. Ο λευκός υπερβαρικός θάλαμος γερμανικής κατασκευής, το σημείο μηδέν για τη θεραπεία των δυτών, καταλαμβάνει τον μεγαλύτερο χώρο στο κτίριο, που είναι διακοσμημένο με αφίσες του βυθού και δελφινιών. Και μοιάζει με χρονο-κάψουλα που προσγειώθηκε κρυφά στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.
Το κόστος του υπερσύγχρονου εξοπλισμού καλύφθηκε κατά ένα μέρος από το ΕΣΠΑ (600.000 ευρώ), ενώ καταλυτικό ρόλο έπαιξε και η δωρεά του κ. Μιχάλη Πάνου, ο οποίος προσέφερε πάνω από 85.000 ευρώ.


υπερβ θαλ
Η καλύτερη κλινική στα Βαλκάνια

“Η Μονάδα Υπερβαρικής-Καταδυτικής Ιατρικής είναι η μοναδική που υπάρχει σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και η καλύτερη ποιοτικά στα Βαλκάνια, ενώ καθημερινά δέχεται 25 ασθενείς. Στον τομέα της Καταδυτικής Ιατρικής η Μονάδα έχει ενταχθεί στον στρατηγικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ στο «ευαίσθητο» διαμέρισμα του Βορείου Αιγαίου, έχοντας συμπεριληφθεί στον επίσημο Νατοϊκό Επιχειρησιακό Οργανισμό παρά το γεγονός ότι είναι «πολιτική» (μη στρατιωτική) και παρά την εμμονή της Τουρκίας που επιχειρεί να αναλάβει το σχετικό ρόλο με ανάλογη Στρατιωτική Μονάδα» τονίζει η κα Κώτσιου.
Για μονάδα-πιλότο στο ΕΣΥ, που συνεργάζεται με το υπουργείο Υγείας σε θέματα Υπερβαρικής Ιατρικής, έκανε λόγο ο διευθυντής της μονάδας Θεόδωρος Μεσημέρης. Όπως ανέφερε, η ιδέα ξεκίνησε την εποχή που στην Ελλάδα υπήρχε μόνο μία τέτοια μονάδα στο Ναυτικό Νοσοκομείο, ενώ στη γειτονική Ιταλία υπήρχαν 125. Τελικά, η ιδέα πήρε σάρκα και οστά το 1992 και η μονάδα άρχισε να λειτουργεί το 1994.
“Έχουμε ολοκληρώσει 40.000 θεραπευτικές συνεδρίες και έχουμε βοηθήσει σε δύσκολα περιστατικά. Πριν από μερικούς μήνες ήρθε στην Ελλάδα ο πρόεδρος ενός διεθνούς οργανισμού για την πρόληψη καταδυτικών ατυχημάτων. Συζητήσαμε και αποφασίσαμε τη συνεργασία της κλινικής μας με τον συγκεκριμένο οργανισμό ο οποίος έχει 400.000 μέλη».
Ασθενείς από χώρες του εξωτερικού
«Αποβλέπουμε στον ιατρικό καταδυτικό τουρισμό ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της μονάδας Θεόδωρος Μεσημέρης ήδη στη μονάδα υπερβαρικής ιατρικής του νοσοκομείο Άγιος Παύλος έχουν νοσηλευθεί ασθενείς από χώρες του εξωτερικού ,και συγκεκριμένα από την Ιταλία ,τη Γιουγκοσλαβία,την Πολώνία αλλά και τη Γαλλία. ««Υπάρχει προοπτική ανάπτυξης του ιατρικού καταδυτικού τουρισμού. Μεγάλες εταιρείες που θέλουν να φέρουν δύτες στην Ελλάδα, είτε για τουρισμό είτε για επιστημονικούς και επαγγελματικούς λόγους, το πρώτο πράγμα που ρωτούν είναι αν υπάρχει κάλυψη υπερβαρικού θαλάμου για κάποιο έκτακτο περιστατικό»τονίζει ενώ παράλληλα προσθέτει «Η μονάδα υπερβαρικής ιατρικής είναι η καλύτερη στα Βαλκάνια και μία από τις καλύτερες της Ευρώπης» επισημαίνει ο κος Μεσημέρης ενώ υποστηρίζει πως η συγκεκριμένη κλινική διαθέτει και το κατάλληλο και εξειδικευμένο ιατρικό αλλά και νοσηλευτικό προσωπικό.
Η μονάδα εφημερεύει καθημερινά επί 24ωρου βάσεως (365 μέρες ετησίως) ώστε να καλύπτονται τα επείγοντα ή προγραμματισμένα για θεραπεία περιστατικά και είναι σε κατάσταση «αυξημένης ετοιμότητας» σε περίοδο στρατιωτικών αναλόγων δραστηριοτήτων.
Της Φρόσως Βαρβάρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.