Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Ο Τζων Φορμπς Νας, Ένας Υπέροχος Άνθρωπος



Ο Τζων Φορμπς Νας (John Forbes Nash Jr.) - 13 Ιουνίου 1928 - 23 Μαΐου 2015 ήταν Αμερικανός μαθηματικός και οικονομολόγος. Τιμήθηκε το 1994 με το Νόμπελ Οικονομικών, μαζί με τους Ρ. Ζέλτεν και Τζ. Χαρσάνυι για τη συμβολή του στη θεωρία παιγνίων. Συγκεκριμένα, δημιούργησε την έννοια της ισορροπίας για παιχνίδια μη-μηδενικού αθροίσματος, ισορροπία που πήρε το όνομά του ως ισορροπία Νας. Η έννοια της ισορροπίας κατά Νας είναι πολύ σπουδαία, ιδιαίτερα στις μέρες μας, και έχει ευρύτατες εφαρμογές σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως στις οικονομικές επιστήμες, στην Πληροφορική, την Τεχνητή Νοημοσύνη, την πολιτική αλλά και σε φυσικά συστήματα, όπως η Βιολογία.

Ο Τζων Φορμπς Νας πριν από λίγο καιρό, στις αρχές του 2015 τιμήθηκε με το Βραβείο Άμπελ μαζί με τον Λούις Νίρενμπεργκ “για τις εντυπωσιακές και σημαίνουσες συνεισφορές στη θεωρία των μη-γραμμικών μερικών διαφορικών εξισώσεων και στις εφαρμογές τους στη γεωμετρική ανάλυση”.

Ο Τζων Φορμπς Νας έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό από την ταινία " ( A Beautiful Mind ) " που είναι ένα αμερικανικό βιογραφικό δράμα παραγωγής 2001. Η ταινία αυτή είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Σύλβια Νασάρ, που εκδόθηκε το 1995 και με  κεντρικό ήρωα της τον Τζον Νας και την ζωή του, που τον υποδύεται ο Ράσελ Κρόου. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις ΗΠΑ στις 21 Δεκεμβρίου 2001 λαμβάνοντας θετικές κριτικές καθώς προτάθηκε για 8 βραβεία Όσκαρ κερδίζοντας τελικά 4, μεταξύ των οποίων και Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, βραβεύτηκε επιπλέον με 4 Χρυσές Σφαίρες και με 2 Βραβεία BAFTA.
Η ταινία περιγράφει την μεγάλη άνοδο του μαθηματικού Τζον Νας,που ήταν ικανός να λύσει περίπλοκα μαθηματικά προβλήματα, καθώς και πως κατέληξε να κερδίσει βραβείο Νόμπελ μέσα από μια συνεχή πάλη για το πραγματικό αφού ήταν διαγνωσμένος με σχιζοφρένεια. Η αναφορά στις συνέπειες για αυτόν και την οικογένειά του, μετά από μια τέτοια διάγνωση είναι πολύτιμη για όλους μας, δείχνοντας την σημασία της αγάπης και της υποστήριξης από την οικογένεια σου σε τόσο σοβαρά νοσήματα τα οποία μπορούν ακόμα και να θεραπευτούν = Ο Νας υπέφερε από σχιζοφρένεια από τα 29 του, την οποία ξεπέρασε μετά από τριάντα χρόνια !!! 



Όσοι δεν έχετε δει την ταινία απλά ΔΕΊΤΕ ΤΗΝ !!! 

O Τζον Νας και η σύζυγός του Αλίσια, μια γυναίκα στήριγμα που δεν τον άφησε ποτέ ακόμα και στον θάνατο, σκοτώθηκαν το Σάββατο 23 Μαΐου  σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, όταν το ταξί στο οποίο επέβαιναν προσέκρουσε σε προστατευτικό κιγκλίδωμα. Και οι δύο έφυγαν σε ηλικία  86 και 82 ετών αντίστοιχα αφήνοντας μας ως "κληρονομία" όχι μονάχα την σημαντική θεωρία του Νας για την έννοια της ισορροπίας αλλά και την δύναμη της αγάπης και της πίστης της Αλίσια που πάντα νικά !!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.