Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Εμφυτεύματα υπόσχονται να αντικαταστίσουν τα χάπια για σοβαρές ασθένειες



Τέλος στα χάπια φιλοδοξούν να βάλουν μικροσκοπικά ηλεκτρονικά εμφυτεύματα που θα τοποθετούνται στο σώμα.
Το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ανοίγει νέα σελίδα στην Ιατρική με τα «electroceuticals», δηλαδή την ιατρική χρήση ηλεκτρονικών μέσων που κάνουν ό,τι και τα φάρμακα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ασθένειες όπως η κατάθλιψη, η καρδιακή ανεπάρκεια και το Πάρκινσον. Τα ηλεκτρονικά εμφυτεύματα μπορούν να παράσχουν άμεση θεραπεία σε ασθένειες που μέχρι τώρα απαιτούσαν μακροχρόνιες θεραπευτικές αγωγές, καθώς οι ερευνητές ανέπτυξαν μια μέθοδο με την οποία εκπέμπουν ισχύ βαθιά στο σώμα από απόσταση, χάρη στα ραδιοκύματα.
Μέχρι τώρα τα ιατρικά εμφυτεύματα απαιτούσαν μεγάλες μπαταρίες ή ασύρματες συσκευές φόρτισης που είχαν περιορισμένη εμβέλεια. Τώρα η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ Αντα Πον επινόησε μια τεχνική που επιτρέπει σε συσκευές να λειτουργούν πιο αυτόνομα. Η ομάδα της έχει ήδη δοκιμάσει μια τέτοια συσκευή, η οποία μπορεί να παίρνει ενέργεια ή να φορτίζεται από μια συσκευή μεγέθους πιστωτικής κάρτας που στη συγκεκριμένη περίπτωση τοποθετήθηκε εξωτερικά στο δέρμα ενός ζωντανού γουρουνιού, ενώ τη χρησιμοποίησε και για να καθοδηγήσει έναν μικροσκοπικό βηματοδότη σε κουνέλι. Τώρα ετοιμάζει το σύστημα αυτό προκειμένου να προχωρήσει σε δοκιμές και σε ανθρώπους.
Ο εξοπλισμός βασίζεται στην ασύρματη ισχύ, που είναι στα επίπεδα του σήματος των κινητών. Η συσκευή δοκιμάστηκε από ένα ανεξάρτητο εργαστήριο που συνήθως μελετά κινητά και διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα της ακτινοβολίας που εκπέμπει είναι πολύ πιο κάτω από τα επίπεδα ασφαλείας για τον άνθρωπο.
Δεδομένων των στοιχείων αυτών οι ειδικοί αισιοδοξούν ότι μπορούν να φτιάξουν νέα εμφυτεύματα που θα μπορούν να θεραπεύουν ή να ελέγχουν ασθένειες, αλλά και αισθητήρες για να παρακολουθούν ζωτικές ενδείξεις, ηλεκτροδιεγέρτες για να αλλάζουν τα νευρικά σήματα στον εγκέφαλο, όπως και συστήματα απευθείας μεταφοράς των φαρμακευτικών ουσιών στο σημείο όπου υπάρχει το πρόβλημα. Εκτιμάται ότι αυτές οι θεραπείες μπορεί να αποδειχθούν πιο αποτελεσματικές από τα φάρμακα, ακριβώς επειδή δρουν μόνο στο σημείο όπου υπάρχει ανάγκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.